Fakta om hästar

Hästar har funnits i över 50 miljoner år och har genom åren utvecklats enormt. Tack vare hästarnas styrka och storlek insåg människan tidigt att hästen kunde användas som hjälpmedel på flera sätt. Bland annat när det kom till områden som transport, jordbruk och jakt. Idag har hästens roll utvecklats till en mer sällskaplig sådan och dessutom behövs inte djuret på samma sätt för transport eller jordbrukshjälp då bilar och traktorer finns.

Hästens skönhet och förmåga att lära sig nya saker snabbt har lett till att många använder djuret för bland annat sport, avel och olika tävlingar. Då hästen kräver mycket motion och tycker om att vara aktiv passar den utmärkt för olika typer av träningsformer. Det finns flera olika grenar där hästen kan utvecklas och ständigt förbättras, bland annat att hoppa högt, springa fort eller utföra vissa precisa och komplicerade rörelser.

Olika hästraser

Likt många andra djur finns hästen i flera olika raser. Dessa har antingen utvecklats fram på naturlig väg eller så har människan haft ett finger med i spelet och avlat fram de nya raserna. En av de äldsta hästraserna är det arabiska fullblodet. Detta är en elegant och vacker hästras som dessutom är känd för att leva lite längre än andra raser. Det som kännetecknar ett arabiskt fullblod är bland annat en kort rundad nacke.

En annan känd hästras är islandshästen. Det är en lite mindre och mer robust hästras och djuren är kända för att klara av det hårda klimat som ofta präglar Island. Dessa hästar är dessutom en av de mest renrasiga i världen, detta på grund av att de inte blandas med andra hästar i avelssyfte. I Sverige räknar vi islandshästen som den tredje mest populära hästrasen och den används i allt från tävlingar till fritidsridning.

Hästens anatomi

Det finns mycket att imponeras av när det kommer till detta ståtliga djur. Inte nog med att de flesta hästraser är stora och starka, många av dem har dessutom flera häftiga egenskaper. Hästen har till exempel stora ögon som de kan använda för att se nästan 360 grader med och även deras öron är häpnadsväckande – dessa kan hästen vända i en 180 graders vinkel. Utöver detta är hästens stora skelett uppbyggt av ungefär 205 ben.

Fler roliga fakta om hästens uppbyggnad och anatomi innefattar bland annat att det finns cirka sju vanliga blodgrupper som en häst kan ha. I en nödsituation är det därmed bra att en hästägare har koll på vilken blodtyp just det djuret har. Hästen är också känd för att ha ett exceptionellt minne, faktiskt bättre än ett annat stort djur som är känt för att minnas saker mycket väl – elefanten.

Mer spännande fakta om hästen

När det kommer till tama hästars skötsel och vård är det viktigt att den tas hand om på allra bästa sätt. Hästar är sociala djur som kräver mycket sällskap, både från andra hästar och från människor. De behöver som tidigare nämnt mycket motion men även en del vila. En häst sover i genomsnitt tre timmar varje dag men längre på sommaren och kan sova både ståendes och liggandes.

Du har säkert hört uttrycket hästkrafter innan. Detta brukar benämnas när man pratar om bilar och hur kraftiga deras motorer är. Det kan lätt föra mångas tankar till hästen och att de kan mäta sig med de hastigheter en bil kan komma upp i men sanningen är den att en häst i galopp inte kommer upp i mer än cirka 44 kilometer i timmen. Vilket inte är fy skam det heller såklart!

Hur länge lever en häst?

Hästen är ett av de djur som kan ha flera år på nacken. Normalt kan en häst som lever i fångenskap, det vill säga som ägs av en människa, leva i upp till 25-30 år. Beroende på vilken ras hästen är kan den även leva ännu längre än så och hästrasen ponnys är kända för att kunna nå den imponerande åldern av över 50 år! Hästen kan få gråa hår i ansiktet när den åldras.

Sammanfattning

Hästen är ett magnifikt djur som har funnits i flera miljoner år. Från att vara en självklar del i människans jordbruk och transportsystem har djuret idag tagit sig an rollen som människans kompanjon. Hästen syns idag mest i olika tävlingar eller i fritidssammanhang – som på ridskolor. Hästen är dock ett djur som förtjänar alla sorters hyllningar. Med en fantastisk uppbyggnad och flera goda egenskaper är det ett djur som imponerar många.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *