Gotlands egna hästras

Gotlandsrussen är en liten häst som är otroligt stark och tålig. Den går fritt på Gotland och har alltid gjort det. Detta är nästan det närmsta vi kan komma en vildhäst i Sverige. Gotlandsrusset kallas vanligen bara för russ men den har även andra smeknamn som skogsruss eller skogsbagge. Russet är en av de äldsta hästraserna i Europa och idag är den väldigt populär inom bland annat ponnytrav,

Det som är speciellt med denna ras är att den består av halvvilda hästar som lever ett liv som är få hästar är förunnat. På Lojsta hed på Gotland går hästarna fritt på gigantiska marker på flera hundra hektar. Flocken drivs ihop två gånger om året och det är när fölen ska skiljas från stona, samt när hingstarna ska tas ur flocken. Hingstarna går bara med flocken under juni för att para sig med stona.

En gammal hästras från järnåldern

Gotlandsrusset är en av våra äldsta hästraser och genom fynd som hittats på Stora Karlsö har forskarna kunnat bevisa med C14-mätningar att russets förfäder härstammar från järnåldern. Russet tros ha sitt ursprung i Tarpanerna, en hästras som levde vilt i östra Europa och dog ut på 1800-talet. Dagens russ visar stora likheter med den polska rasen Hucul, en häst som är en ättling av Tarpanen i direkt nedstigande led.

Russen från Gotland omnämns i skrift första gången 1202 och då kallades hästarna för Gotlands vilda hästar. Det intressanta är att texten hittades i ett dokument om de skånska landskapslagarna, vilket innebär att gotlänningarna har sålt och exporterat sina russ utanför Gotland. Att påven 1229 försökte förbjuda gotlänningarna att sälja sina hästar till hedningarna i Finska viken är ytterligare ett bevis på en etablerad handel med russ från Gotland.

Liten stark charmör

Eftersom gotlandsrusset har sitt ursprung i vildhästen och till stor del även idag lever vilt med lite inblandning av människan, är den en ras som är väldigt motståndskraftig mot sjukdomar. Dess vistelse i det fria har gjort den stark och uthållig, för att inte tala om intelligent. Att den är liten till storleken har inte påverkat dess styrka och även om bakbenen kan vara lite svagare är frambenen desto starkare.

Russet är en småväxt hästras och räknas som en ponny. Den är som sagt väldigt stark och intelligent. Dess samarbetsvillighet och snälla psyke gör den till en bra familjehäst. Mankhöjden ligger på cirka 115-130 centimeter men idealet är 123-126 centimeter. Russet kan ha alla färger, förutom de vita färgerna, som skimmel, gulvit eller black. För att räknas som ett gotlandsruss får den inte heller ha stora partier med vita fläckar på ryggen, så kallad dorsalskäck.

Typiskt ponnyutseende

Russet har en vaken blick i det fina huvudet, som har en bred panna och rak nosrygg. Den har en lång och välvinklad bog och manken är väl markerad, vilket gör att en sadel ligger väldigt bra på ryggen. Halsen är relativt kort och ryggen är rak och stark. Ryggen slutar i ett sluttande kors, vilket är typiskt för ett russ. Bålen är sluten och njurpartiet är starkt.

Trots sin späda kroppsform är benen väldigt starka och tack vare de starka frambenen, hårda hovarna och den rejält sluttande bogen, är den en snabb och skicklig travare. Russet rör sig energisk och har ett temperament som är stabilt. Den är lätt att jobba med och enkel i all hantering. Russet klarar galant av det mesta och kan vara en riktig läromästare för de yngre. Trav, hoppning, fälttävlan eller dressyr är inga problem för russen.

Nära att bli utrotade

I mitten på 1800-talet minskade antalet russ drastiskt på grund av att betesmarken delades upp och att markägarna ville ha bort russet, som de ansåg hade blivit ett betande problem. Dessutom exporterades det väldigt många russ till utlandet och man var väldigt orolig för att rasen skulle utrotas helt. I slutet av 1800-talet startades därför ett flertal stuteri som började föda upp gotlandsruss. Tack vare denna insats lyckades gotlandsrusset räddas från utrotning.

Gotlandsruss – en turist attraktion

På Gotland kan du uppleva gotlandsrussen i deras naturliga miljö och på Lojsta hed har russen alltid gått fritt och det är nästan som de har blivit ett naturligt inslag i naturen som ett vilt skogsdjur. Bland turister och besökare är den årliga premieringen en riktig höjdpunkt. Då samlar man in flocken och som besökare kan man även få hjälpa till med indrivningen. Gotlänningarnas russ är kanske söderns svar på samernas renar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *