Gotländska ryttare

Ridsport är populärt på ön Gotland som ligger i Östersjön, faktum är att det är den näst största idrotten efter ishockey. Men skillnaden i resurser till de olika sporterna är markant. Mycket av populariteten för ridsporten och hästnäringen är att det är en sektor som både sysselsätter många och ständigt växer på ön. Det är en klar utvecklingsmöjlighet för Gotland och många ser potential när det kommer till utvecklingsmöjligheter inom verksamheten.

De ridklubbar och ridskolor som finns på ön har dessutom en positiv påverkan hos många och fungerar såväl som fritidsgård som rehabiliteringscenter för de som bor på ön. Ridsporten är en fritidssyssla som passar de allra flesta, oavsett ålder eller kön och kan även fungera som terapi då det finns flera samband med hur en gemensam syssla med djur påverkar oss både kroppsligt och själsligt. Läs mer om Gotlands ryttare här.

Gotländska ridklubbar

För de som är sugna att testa på ridsport eller är vana ryttare finns det flera ridklubbar på Gotland att besöka när behovet slår till. En av de äldsta ridklubbarna på ön är Wisby Ridklubb. Den bildades år 1910 och är en ideell förening som drivs av frivilligt arbete. Här arrangeras och genomförs också tävlingar och även dessa anordnas med ideell hjälp. Syftet är att utbilda medlemmar och låta dem ha kul.

Två andra ridklubbar som finns att besöka, samt bli medlem hos, är Norra Gotlands Ridklubb och Traume Ridsällskap. Norra Gotlands Ridklubb har funnits sedan 70-talet och erbjuder träningspass varje vecka för olika nivåer. Hos Traume Ridsällskap, som startade år 2014 och är en av öns nyare klubbar, är det roliga aktiviteter och gemenskap som står i fokus. Här finns det även chans att träna både hoppning och dressyr.

Gotländska ryttare

En känd gotländsk ryttare, som på senare tid uppmärksammats mycket i media, är Louise Etzner Jakobsson. Louise har som ryttare en lång karriär bakom sig, bland annat som Grand Prix-ryttare, men hennes liv förändrades för alltid när hon kastades av en häst, spräckte skallen och skadade sig illa för sex år sedan. Hon fördes direkt till sjukhus och en allvarlig hjärnskada upptäcktes. Livslusten sinade men till slut tog sig Louise upp på hästryggen igen.

Det blev hennes räddning. Idag är hon en given del i landslaget och blev på Parasportgalan år 2018 hyllad som Årets förebild med en motivering som bland annat hyllade hennes klara mål i livet. Louise har även flera priser i bagaget. På Paralympics år 2016 som ägde rum i Rio, tog Louise brons och hon har även kammat hem två EM-medaljer. Vid sin sida har hon den trogna hästen och livskompanjonen Zernard.

Gotland i Special Olympics

Uttagningen till Special Olympics World Summer Games är nu klar och i grenen ridsport kommer ryttarna Jimmy Andersson, 24 år och Rebecca Mårtensson, 17 år, från Gotland, att representera Sverige. Sommarspelen går av stapeln i Abu Dhabi år 2019 och både Andersson och Mårtensson har tidigare deltagit i liknande ridtävlingar med goda resultat. De ser båda fram emot att träffa andra ryttare och ta sig an utmaningen som väntar.

Special Olympics World Summer Games är en internationell tävling för ryttare med funktionsnedsättning. Det är ett evenemang som anordnas både i Sverige och utomlands och här deltar medryttare från olika länder. Innan tävlingen drar igång brukar oftast alla ryttare som deltar bli indelade i olika grupper efter gren och förmåga. De tävlar sedan mot varandra med lika förutsättningar i grenar likt skritt, skritt och trav eller mer avancerade saker som galopp.

Gotlandstrion

Två andra gotländska ryttare som tillsammans med Louise Etzner Jakobsson har kallats för Gotlandstrion är Gabriella Löf och Hanna Etzner. Precis som Louise, fick Gabriella Löf en hjärnskada efter en olycka och tävlar idag främst i Paraolympics och andra tävlingar för ryttare med funktionsnedsättning. Hon har genom åren vunnit flera medaljer och har en framgångsrik ridsportskarriär. Hanna Etzner är Louise dotter som även hon har valt en karriär inom ridsport.

Sammanfattning

Gotland kanske inte är det första stället många tänker på när det kommer till ridsport eller kända ryttare men denna ö bjuder faktiskt på mycket som har med hästvärlden att göra. Här finns det flera ridklubbar som erbjuder verksamheter för både nybörjare och etablerade ryttare. Från Gotland kommer dessutom flera kända namn när det kommer till skickliga ryttare, bland annat Louise Etzner Jakobsson, som har flera Grand Prix-tävlingar i bagaget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *