Hästaktiviteter på Gotland

Hästar är unika varelser och det finns många fördelar med att rida. De som rider regelbundet gör det för att de tycker det är roligt och för att de älskar hästar och allt som hör till. Intresset för hästar är stort och möjligheterna är många. Att umgås med hästar är bra för hälsan, att rida är bra för kroppen och att vistas i naturen är bra för själen.

En del rider turer då och då och andra har hästar som ett intresse. Oavsett vilket finns det många olika sätt att uppleva hästar på och för många är en ridupplevelse ett unikt och minnesvärt tillfälle. Närheten till ett djur ska inte underskattas och att känna värmen från en häst, en varelse som inger respekt, är något du sent ska glömma. Som vuxen glömmer man lätt att uppskatta det lilla i livet.

Gotlands egna hästras

På Gotland hittar du en av Europas äldsta hästraser. En ponny som heter gotlandsruss. Här har den levt i princip ett fritt liv i många hundra år, vilket har gjort den stark och motståndskraftig. Gotlandsrussen, även kallad russ, lever nästan vilt på Lojsta hed på Gotland. Den har endast lite kontakt med människor och lever största delen i flock på de stora betesmarkerna som är cirka 600 hektar stora.

Gotlandsrussen är som en islandshäst, stark och vänlig. Det är en fin häst som är lätt att hantera och lämpar sig väldigt väl för både nybörjare och den mer erfarne ryttaren. Det finns många ställen på Gotland som erbjuder ridning på just russ ifall du är sugen på att testa denna lilla snabba starka häst, men här finns även andra hästraser och olika möjligheter att uppleva Gotland till häst.

Turridning

Fårö är en moränö norr om Gotland som består av karga hedmarker, glesa tallskogar och en hel del myrar och träsk. Det är en plats som är hänförande och här kan du ge dig ut på turridning med bland annat islandshästar. På en riktigt bra turridning får du själv fixa till hästen; rykta, sadla och tränsa den. Det är ett bra sätt att lära känna sin häst på.

Hovleden är inte bara en rid- och vandringsled på Gotland, utan det är även ett nätverk för hästföretag. Detta innebär att du kan kombinera din vistelse med både vandring, ridning och olika boende. Du kan välja att vandra mellan olika boende som erbjuder turridning och prova olika turer i skiftande natur. Gotland är perfekt att uppleva från hästryggen och du kan själv sätt ihop din egen unika tur.

Åk häst och vagn

Känn vingslagen från en svunnen tid då de enda hästkrafterna var det som satt i fyrbenta djur. Både i Visby och utanför kan du prova på att åka häst och vagn. Det passar bra om ni är flera eller kanske inte är typen som sätter er på en häst. Det finns kortare turer som tar er runt inne i Visby och det finns längre turer som tar er genom det gotländska landskapet.

På Hovleden går det inte bara att rida utan du kan även boka häst och vagn. Då körs den av en gotländsk kusk och är ett jättebra alternativ för er som inte vill rida utan bara sitta lugnt tillbakalutade och titta på naturen och höra de rytmiska hovslagen. Turerna kan bokas mellan de olika hästgårdarna som är med i Hovleden och du kan boka alltifrån några timmar till hela dagar.

Rid istället för att vandra

Istället för att vandra på Gotland kan du hyra häst och rida längs de många ridlederna. Du hämtar upp din häst från hagen, får en karta över den 50 mil långa Hovleden och sen ger du dig av. Längs vägen finns olika övernattningsgårdar som tar emot både dig och hästen. Här stallar du upp hästen över natten och rider sedan vidare i gryningen. Längs leden finns mat, logi och hjälp ifall det skulle behövas.

Delta i hästdrev

Har du inte hunnit se något gotlandsruss eller fått uppleva hästlivet på Gotland är den årliga premieringen något du inte får missa. Russen lever vilt i flockar men två gånger om året drivs de in och detta är väldigt populärt bland besökare och en upplevelse i sig. Russpremieringen, som det kallas för, sker i juli och då kan du själv hjälpa till med indrivningen av russen och gå i drevet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *