Hästgårdar på Gotland

Gotland är en ö och ett landskap som är väldigt hästtätt. På var och varannan gård kommer du få syn på vackra hästar som strövar omkring. Många av dem är såklart privat ägda men naturligtvis finns det även större gårdar och verksamheter som vänder sig till dem som vill hyra en häst, ta en ridtur, delta i lägerverksamhet eller ridlektioner. Är du hästintresserad är detta absolut platsen att besöka!

Att uppleva Gotland från hästryggen ger en helt annan upplevelse än vad du annars skulle få av ön. Tillsammans med din häst kommer du upptäcka platser som du aldrig annars skulle fått uppleva. Vi rekommenderar ett besök på gårdarna som nämns i den här artikeln för att få uppleva en riktigt genuin och härlig hästerfarenhet på solens och kalkstenens ö Gotland. Boka resan redan idag – det blir en upplevelse du sent kommer glömma!

Fjordingparadiset

I Garda socken på den östra sidan av Gotland hittas den kända gården Sindarve. Gården drivs av Blenda Horwitz och hennes familj. Den här hästgården är lite speciell eftersom man där helt har fokuserat sin verksamhet runt en enda hästras, nämligen fjordhästen. Fjordingar är fantastiskt robusta och pålitliga hästar och de passar därför mycket bra för att användas i ridskoleverksamhet. På gården finns det cirka 50 fjordingar i olika åldrar.

Det finns även hästar av andra raser men i ridskolan och på ridlägren är det främst fjordhästarna som används. En vanlig men felaktig uppfattning är att fjordhästar är tunga och otympliga hästar som inte kan användas i de finare grenarna av hästsporten, såsom dressyr. Detta kunde inte vara mer fel och Sindarves fjordingar bevisar motsatsen. De är alla välutbildade och många har tävlat framgångsrikt både i hoppning och dressyr.

Suderbys Gård & Ridskola

Ganska exakt mitt på Gotland ligger orten Sjonhem. Den här platsen är hemvist för den anrika hästgården Suderbys. På den här platsen har det drivits lantbruk i flera generationer och hästar har alltid varit en naturlig del av vardagen här. Gården drivs av Gerd och Leif Jansson sedan många år tillbaka. Gerd fick sin första häst redan som litet barn och sedan dess har antalet hästar på gården stadigt ökat.

Idag finns det ett 50-tal hästar på gården, både egna uppfödningar och inköpta hästar. Hästarna är av alla raser och storlekar och många av dem används i lektionsverksamheten. Utöver detta finns det också privatägda hästar som tränas och tävlas. Förutom ridskole- och ridlägerverksamhet ägnar de sig också åt avel på den här gården och många av de hästar som fötts upp här har haft stora framgångar och fått höga poäng på olika kvalitetsbedömningar.

Gervide gård

I Sjonhem, nära Suderbys, hittas en annan hästgård – Gervide Gård. På den här gården finns det ett stort antal hästar av olika storlekar och raser. Dessa hästar kan hyras och används främst under sommarhalvåret då man på gården anordnar dagliga turridningar. Här kan du rida oavsett om du är total nybörjare eller en erfaren ryttare eftersom turerna anpassas efter deltagarnas kunskaper och erfarenheter. Det är bara att hoppa upp och ge dig ut på tur!

Utöver hästar kan du träffa en hel del andra djur på denna härliga gård. Som besökare kan du umgås med gårdens hundar, katter, kaniner, ankor, lamor, gäss, påfåglar, grisar, kor, illrar och åsnor. Det går bra att semestra på gården och du kan hyra boende här och få en riktigt genuin lantupplevelse. Det är ett perfekt sätt att få ta del av djur och natur och lära dig mer om hur de hanteras.

Hallvide islandshästgård

I Silte på sydvästra Gotland hittar du Hallvide gård. Här har det bedrivits hästverksamhet sedan 1986, vilket gör att ägarna har lång erfarenhet och en djupgående kunskap inom ämnet. På den här gården hålls främst islandshästar och det är kring dessa som verksamheten kretsar. Dessa starka, lugna och tåliga hästar är de perfekta turridningshästarna och det är precis det som erbjuds på Hallvide gård – ridturer ute i skog och mark.

Boka ditt Gotlandsbesök idag

Alla borde någon gång besöka den fantastiska ön Gotland och extra speciellt blir det naturligtvis om en hästupplevelse adderas till besöket. Under sommaren är ön ett populärt resmål och därför kan det vara en bra idé att boka biljetter inför besöket i god tid. Till Gotland tar du dig på två olika sätt. Antingen flyger du från Bromma eller Arlanda eller så tar du Gotlandsbåten från Nynäshamn eller Oskarshamn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *