Hästupplevelser på Gotland

Gotland är en magisk ö som alla någon gång borde besöka. Landskapet här liknar inget annat och är också väldigt varierat beroende på var på ön man befinner sig. Från det karga landskapet på Fårö i norr till mer lummiga skogsområdena mitt på ön. Naturligtvis finns det också massor av de berömda raukarna, ett av Gotlands absolut mest berömda kännetecken. Det finns massor av fantastiska platser att upptäcka på denna ö.

Ett av de allra bästa sätten att uppleva Gotland är faktiskt från hästryggen. Genom att hoppa upp i sadeln och ge sig ut tillsammans med en häst kan du få se och uppleva delar av Gotland som du aldrig annars skulle komma till. Ta dig fram på små smala stigar i de trolska barrskogarna eller spräng fram i vild galopp i vattenbrynet på en kilometerlång strand med vit sand – att rida på Gotland är fantastiskt.

Russen på Lojsta hed

En berömd hästupplevelse på Gotland är att besöka russen på Lojsta hed. Gotlandsrussen är en berömd hästras som, precis som namnet antyder, härstammar från just Gotland. Det är en av de äldsta hästraserna i Sverige och man kan spåra deras förekomst på ön ända tillbaka till järnåldern. För att behålla russrasen ren och se till att det finns rasenliga exemplar kvar finns det en stiftelse på Gotland som arbetar med just detta.

De har cirka 50 russ som varje sommar släpps ut för att beta på ett inhägnat område av Lojsta hed. Just utsläppet brukar vara en riktig publikmagnet och många återvänder år efter år för att ta del av denna upplevelse. I samband med detta brukar även årets föl visas upp, de är till salu och det går bra att köpa en alldeles egen häst under denna dag. Du får dock inte hästen förrän till hösten.

Gervide gård

För en upplevelse som ingen annan bör du bege sig till Gervide Gård som ligger i Sjonhem socken, ganska exakt mitt på Gotland. På gården finns inte bara ett 50- tal hästar i olika storlekar och raser men även en hel del andra djur. Här kan du träffa påfåglar, kor, grisar, kaniner. lamor, åsnor och många andra djur. Det går bra att bo på gården och de har en restaurang i form av en saloon.

Främst är gården dock inriktad på hästar och ridning och man har lång erfarenhet av att anordna olika hästaktiviteter. Under sommarhalvåret arrangerar man regelbundna ridturer som det bara är att anmäla sig till. Det spelar ingen roll om man är nybörjare eller en erfaren ryttare – turerna anpassas efter deltagarna och deras nivå. Det finns dessutom hästar som passar alla typer av ryttare. På gården finns dessutom Sisal, en Shire-häst, som tidigare var Sveriges största häst.

Åk på ridläger på Gotland

Att åka på ridläger är en magisk upplevelse för alla som är hästintresserade. Det är nog många som har fantastiska minnen från sin barndoms ridlägerupplevelser. Sällan har man haft så roligt tillsammans med sina kamrater samtidigt som man utvecklas otroligt mycket som ryttare. Det är intensiva dagar men det ger otroligt mycket för deltagarna och det är något som alla som tycker om hästar och ridning borde få uppleva minst en gång i livet.

På Gotland finns det flera gårdar och ridskolor som arrangerar ridläger. Du kan till exempel vända dig till Sindarve gård. Här hittar du en specialitet och det är att de endast har fjordhästar. En annan fantastisk gård som anordnar ridläger är Suderbys Gård & Ridskola. Här har under många år drivits ridverksamhet och anordnats riktigt bra ridläger. Lägren är alltid väldigt populära och det gäller att knipa en plats medan de finns kvar.

Hästar under medeltidsveckan

En annan fantastisk hästupplevelse som du kan ta del av på Gotland är tornerspelen som anordnas under medeltidsveckan. Denna temavecka hålls varje år i början av augusti och lockar över 40 000 besökare. Tornerspelen äger rum i Östergravar utanför Visbys berömda ringmur. Här kan du se de olika riddarna kämpa om den fagra damens gunst och kungens godkännande i olika grenar. Det är fartfyllt, dramatiskt, otroligt underhållande och lite, lite farligt.

Gotland – hästön

Tycker du om hästar och ridning och vill uppleva ett riktigt sommarparadis ska du absolut bege sig till Sveriges största ö Gotland. Vi kan garantera att du inte kommer bli besviken. Det kan ju inte bli bättre än att uppleva en fantastisk plats, en magiskt vacker natur och att få göra det tillsammans med en häst. Att rida på Gotland är helt enkelt bättre än på andra platser i Sverige!

1 thought on “Hästupplevelser på Gotland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *