Lär dig bemästra den ädla konsten att satsa på hästar

Hästkapplöpning har sedan en längre tid tillbaka varit en underhållningsform av högsta klass. Redan under romarrikets storhetstid så hölls det lopp varje vecka med priser som omfattade hela 60 000 Sestertier (romerska silvermynt), vilket var ungefär dubbelt så mycket som vad en romersk legionär tjänade under hela sin livstid. Under denna tiden så lockade denna typen av underhållning nära 200 000 människor till den stora arenan i Rom, Circus Maximus och det var alltid en stor folkfest när loppet var på gång.

Även om många fler sporter har kommit och stulit lite av rampljuset som hästkapplöpning har så genererar det fortfarande väldigt mycket underhållning och folk vallfärdar till de stora tävlingarna runt om i världen för att få sig en glimt av de stora stjärnorna.

Hur spelar jag på hästar?

Om man är ny inom spelvärlden så blir man lätt skrämd när det kommer till att spela på hästar då det finns många ord som man inte direkt känner igen. Lägg också till att det finns väldigt många olika spelsystem och sätt att göra sin vadslagning på så blir det lätt att man snabbt drar sig undan. Det är denna oron vi ska försöka ta bort då vi nedanför kommer lista de vanligaste typerna av spel man gör och hur de utförs.

  • Vinnare – Är lika enkelt som det låter. Här satsar du på vilken häst som vinner i just det loppet du fokuserar på. Oddsen som ligger bestäms av alla spelare och det gör att du kommer på förhand se i programmet vilken häst som alla tror kommer vinna. Detta gör att du får lite kött på benen om du är helt ny och inte vet vilken häst du vill satsa på. Du satsar genom att gå fram till totokassan och säger till exempel ”Vinnare, nummer 5, 30 kronor.” och om du vill satsa på ett lopp som inte ska gå just då nämner du även vilket lopp.
  • Plats – Här spelar du på att en häst kommer bland de bästa tre (eller bästa två om loppet har sex eller färre hästar). Självklart är detta lite säkrare och ger därför mindre i odds när du spelar. Likt när du spelar vinnare så går du fram till totokassan och säger till exempel ”Plats, nummer 2, 30 kronor”.
  • Streckspelen – Det är på denna typen av spel du har chansen att tjäna de stora pengarna. V75 är lördagsspelet där du vinner pengar om du har fem, sex eller sju rätt. V75 avgörs cirka 10 gånger per år på Solvalla. Det finns även V86 som avgörs varje onsdag på Solvalla där du ska försöka pricka rätt vinnare i åtta lopp. Utbetalning sker på sex rätt eller fler och ger en saftig prispott. Finns även andra streckspel såsom V65, V3 och V64.
  • Dagens Dubbel – I denna spelform så gäller det att hitta vinnare i två lopp. Under V64 så gäller lopp sju och åtta medan under V75 så är det lopp nio och tio som gäller.

Skaffa dig kött på benen innan du ger dig ut på tävlingsbanan

spel på hästar

Att bara ge sig ut på tävlingsbanan och satsa på magkänsla är en upplevelse i sig, men man kommer snabbt märka att man inte har någon koll alls förutom det som står i programbladet. Men om du fattar tycke för denna nobla sport så är det rekommenderat att skaffa dig kött på benen. Se vilka kuskar och hästar som fungerar bäst på olika banor och väderförhållande. Gör du detta tillräckligt mycket finns det chans att du hittar en juvel som väntar på att ta sin första vinst och ger dig ett stort klirr i kassan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *