Svensk ridsport

Ridsport är ett samlingsnamn på olika typer av aktiviteter som genomförs med hästar. Denna typ av tävlingssport debuterade redan under tidigt 1900-talet i Frankrike och blev därefter en OS-gren. Både män och kvinnor kan tävla i ridsport och det finns flera olika genrer att delta i. Bland annat banhoppning, fälttävlan, dressyr och distansritt som alla på något sätt kretsar kring hästens uthållighet, rörelser eller skicklighet under tävlingens gång.

Andra tävlingsgrenar inom ridsport innefattar voltige som är en lagövning, working equitation, där hästen tar sig igenom en slags förenklad hinderbana, och gymkhana, en slags stafettlek som genomförs i lag om fyra. Följande grenar inom ridsport bygger på att det finns ett starkt band och tillit mellan hästen och ryttaren. Tack vare att hästen är ett så pass mångsidigt djur kan den läras upp och utföra flera olika element efter tillräcklig träning.

Ridsport i Sverige

I Sverige är ridning och ridsport en bred sysselsättning som intresserar många. Det finns flera ridskolor i vårt avlånga land och flera duktiga namn har imponerat i ridtävlingar både nationellt och internationellt. I Sverige finns också Svenska Ridsportförbundet som är ett idrottsförbund för ridsport och har funnits sedan år 1912. Svenska Ridsportförbundet ligger i Strömsholm och de flesta ridskolor som finns runtom i landet är en given del i organisationen.

Att ridsport är populärt i Sverige kan man lugnt påstå, det är till och med den näst mest populära ungdomsidrotten efter fotboll och som totalt den sjätte största sporten i landet. Både i fritids- och tävlingssyften underhåller ridsport en halv miljon svenskar där 90 % av alla deltagare är kvinnor. Ridsport är dessutom väldigt populärt hos människor med en funktionsnedsättning och nästan hälften av alla ridskolor erbjuder träning för ryttare med funktionsnedsättning.

Kända svenska ryttare

Bland våra svenska professionella ryttare finns det de som verkligen har gjort en namn för sig. Flera ryttare från Sverige har tagit sig långt och kammat hem medaljer i allt från EM, VM och OS. En riktig framgångssaga står den svenska ryttaren Helena Lundbäck för. Hon tävlade i hästhoppning och har lyckat med flera bedrifter. Bland annat har hon ett EM-guld, EM-silver och både guld- och silvermedaljer från SM i bagaget.

Ett av de mest kända namnen när det kommer till ridsport måste ändå vara Malin Baryard och hennes häst Butterfly Flip. Likt Helena Lundbäck tävlade även Baryard i hästhoppning och hon har haft stora framgångar både nationellt och internationellt. Bland annat har hon flera medaljer från till exempel flera världscuper och ett OS-silver i Aten år 2004. Förutom detta har Malin Baryard även varit programledare på SVT för ett hästprogram.

Utrustning som krävs vid ridsport

Det finns många olika typer av utrustning som krävs för att skydda både ryttaren och hästen inom ridsport. En av de viktigaste och kanske mest givna är en hjälm. Hjälmen skyddar huvudet på ryttaren och ska uppfylla vissa krav för att kunna klassas som godkänd. En annan del av utrustningen är att ryttaren bör ha på sig ett par skor med klack. Detta för att klacken är bättre i stigbygeln.

För hästen är det viktigt att den har en välanpassad sadel som sitter bekvämt och har tillhörande stigbyglar i korrekt storlek. Om sadeln sitter fel kan den både glida fram och bak under tiden som du rider eller hoppar med hästen. En annan del av utrustningen är en träns, detta är ett bett som hästen har i munnen. Även denna måste anpassas noga. Den ska passa hästens mun och spännas lagom hårt.

Ridsport på olika nivåer

Precis som det finns olika simborgarmärken finns det även olika märken inom ridsporten, så kallade ryttarmärken. Totalt finns det åtta olika märken i metall och dessa kan du samla på dig allteftersom du uppnår nya kunskaper och nivåer i din träning. Märkena representerar bland annat ridlära, kostlära, hästkunskap och fysträning. Ryttarmärkena används inte inom alla ridskolor men hos de där de finns kan de ses som en måttstock på hur långt eleverna har kommit.

Sammanfattning

Ridsport är mycket populärt i Sverige och något som lockar såväl unga som äldre. Det är dessutom en viktig sport för dem som lider av en funktionsnedsättning. Det finns flera aspekter när det kommer till ridsport och för att bli duktig och kunna tävla inom sporten måste du bland annat öva. Detta kan du göra via en av de många ridskolor som finns. Där lär du dig också om utrustning och hästvård.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *