Trav på Gotland

Trav har en lång historia i Sverige och både stortränare och amatörer har fått fram världskända hästar som Ego Boy, Victory Tilly, Scarlet Knight, Nuncio och dubbla elitloppsvinnaren Copiad. Det finns en rad travbanor från syd till norr men en liten pärla som uppskattas av många under sommarhalvåret är travbanan på Sveriges största ö Gotland. Visbytravet fyller hela 70 år 2018 vilket kommer firas med pompa och ståt.

Tävlingarna börjar redan i slutet av april och avslutas i slutet av oktober, men det är främst under sommarmånaderna som banan är som mest aktiv. Då kommer hästar från hela landet för att njuta av stämningen på Visby travbana. Det är även under sommaren som de under någon av tävlingsdagarna brukar hålla antingen V75 eller V86 som givetvis TV-sänds. Det är en folkfest och många kända hästar brukar delta.

Visbys travbana

Bakom Visbys travbana, som bland aktiva benämns som Skrubbs Travbana, står en man vid namn Otto Hanson. Han var en sann hästkarl och aktiv inom många områden. Han var en av de första att faktisk ta in varmblodstravare till ön. Det började med tre ston och sedan importerade han tre hingstar från Amerika. Tragiskt nog dog två av dem på grund av den kraftiga sjögången men hingsten Charlie Mills överlevde, om än illa medtagen.

Detta blev grunden till många framgångsrika travhästar från Gotland. Det tävlades redan under tidiga 1900-talet men det var när färdigställandet av Skrubbsbanan som tävlandet på Gotland tog fart. Sedan 1948 har det hållits tävlingar på denna bana men redan i juli 1939 gick faktiskt det första totalisatorloppet på Gotland och vem var drivande om inte Otto Hanson? Intressant är även att Ottos dotter var Gotlands första kvinnliga kusk.

Ponnytrav på Gotland

Något som är stort på Gotland är ponnytrav och det är inte konstigt med tanke på att ön huserar den kända rasen Gotlandsruss som är suverän för bland annat trav. Visbytravet har en egen avdelning för ponnytrav där propositioner och tävlingsdagar annonseras. Där kan även gästande små ekipage få hjälp att boka båt och mycket annat. Under många av tävlingsdagarna hålls en eller två avdelningar med ponnytrav eller monté.

Det är faktiskt många av våra stora kuskar som har börjat inom just ponnytrav. Bland annat var det inkörsporten för proffskusken och tränaren Björn Goop. Dock ska nog nämnas att han kanske började tack vare sin pappa. Olle Goop var under sin storhetstid en av Sverige bästa kuskar och han var känd för sina skickliga körsvenshänder. Något som Björn har ärvt och började träna upp genom att köra ponnytrav.

Ett sommarnöje för många stortränare

Som nämndes tidigare är det många stortränare som transporterar sina hästar till Gotland för att tävla på sommarhalvåret. Eftersom hästarna måste transporteras med färja väljer de flesta att stalla upp dem ett par veckor eller ibland under ett par månader för att underlätta för hästen. I dagens konkurrens bland travekipagen anses det även vara lite lättare att kunna vinna och på så sätt samla poäng för senare lopp.

Gotland stoltserar själva med en rad skickliga stortränare som utmärkt sig inte bara på ön utan även på Sveriges övriga travbanor. Jan Åke Hoas har länge haft rykte om sig att kunna förvandla problematiska hästar och hästar som blivit lite tävlingströtta till vinstmaskiner. Han hävdar själv att mycket beror på miljön på Gotland som ger hästarna energi och livslust igen. Gotland är alltså inte bara ett paradis för människor.

Travskola fostrar nya talanger

Visbytravet stoltserar med en travskola där de har fem hästar; två Gotlandsruss, två Shetlandsponnies och ett varmblod. Här finns kurser för både vuxna och barn, ända ner till fem års ålder. De ger både privatlektioner och erbjuder lektionspaket. De har även ett travfritids där de hämtar barnen från skolan och sen får de tillbringa eftermiddagen på travskolan. Under sommaren erbjuder de även dagsläger under särskilda perioder för att barn ska få vistas bland hästarna.

Sammanfattning

Visby travbana är en stolt 70-åring som än idag har kvar stämningen från 40- och 50-talet. Skrubbs, som den kallas bland aktiva, är en mysig sommarbana som lockar både proffs och amatörer, där största tävlingen är Gotlandslöpningen. Trav är stort på Gotland och det märks om inte annat på det utbredda ponnytravet med Gotlandsruss och dess aktiva travskola där det till och med finns ett travfritids. Om du är på Gotland, missa inte denna pärla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *