Vandringsleder på Gotland

Gotland är en av Sveriges öar och dess natur är något utöver det vanliga och något som inte återfinns i resterande delar av landet. Varje år kommer tonvis med turister till ön och då framför allt under sommarmånaderna då flertalet stora evenemang arrangeras. Ön är full med medeltidskultur och runt den största staden, Visby, sträcker sig en 700 år gammal ringmur. Den har fått Visby upp på världsarvslistan och är en av Sveriges populäraste sevärdheter.

De som besöker Gotland gör det inte enbart för att beundra ringmuren. Öns speciella och markanta natur och flora lockar även flertalet besökare och det är inte alls ovanligt att de kommer till ön för att vandra. Gotland har inte särskilt många vandringsleder men det stoppar inte den vandringssugne. Det går med fördel att ta sig både långa och korta sträckor – eller varför inte runt hela ön? – genom att vandra fritt.

Pilgrimsleden

Svenska kyrkans Pilgrimsled sträcker sig från Visby på öns västra kust till S:t Olofsholm på öns östra kust. Längs med vandringens 57 kilometer kommer du få se vackra landskap och en del av öns 92 medeltidskyrkor. Visste du att Gotland är Sveriges kyrkotätaste kommun? Beroende på din dagsetapp klaras sträckan av på två till fyra dagar och övernattning sker exempelvis i något av församlingshemmen längs vägen. Planera väl då dessa måste bokas i förväg.

Om du beslutar dig för att vandra Pilgrimsleden har du något särskilt att se fram emot. Du kommer passera kyrkor och kapell där S:t Olavskapellet utmärker sig från resten tack vare sin storlek. Med dåtidens mått mätta var detta kapell bra mycket större än andra sockenkyrkor och dess grundmurar mätte 13×30 meter med en höjd på nära 18 meter. Utöver detta kommer du passera kalkbrott och marker som varit bebodda sedan forntiden.

Forntidslämningar

Längs med leden kommer du passera genom områden som innehar stora kultur- och naturvärden och du kommer få se både resta stenar och stenrösen från bronsåldern när du närmar dig Visby. Där finns även fornborgar och gravar att stanna till vid och känna tidens vingslag. Leden är full med fornlämningar som vittnar om förhistoriska aktiviteter och en tur på Pilgrimsleden kommer ta dig på en historisk resa och låta dig uppleva unika platser.

När du är på väg på sträckan mellan Hejnum och Lokrume finns det ett ställe du bör stanna till vid. Stället kallas kort och gott för “Offerkast” och var en plats där förbipasserande förr såg till att kasta en sten eller en gren. Detta skulle medföra en fortsatt god resa. Huruvida det fungerar eller inte låter vi vara osagt men det låter som en enkelt lösning för att försäkra sig om en god tur.

Gotland runt

Att ta sig Gotland runt till fots är en bedrift att känna sig stolt över, då det inte är något du gör enkelt. Att vandra runt ön genom att följa kusten innebär att du inte har tillgång till några utstakade leder eller stigar. Här vandrar du på varierande och ofta ojämnt och vått underlag, du kan behöva ta dig över hala stenar och hamnar plötslig framför bäckar att ta dig över på eget bevåg.

Att ge sig på att vandra runt ön passar inte nybörjaren men är ändå inte så illa som det kan låta. Under dagarna du vandrar kommer du varken se eller höra trafik och om du möter på människor kommer de vara väldigt få. Chansen är faktiskt större att du kommer möta fler djur än människor. Här kan du bli ett med den vackra naturen, låta kroppen jobba och själen vila.

Fårö

Fårö är den lilla ön vid Gotlands norra topp och den lämpar sig gott för dagsvandringar. Med utgångsläge från karaktäristiska Helgumannens Fiskeläge kan du välja bland två vandringar, 12 eller 22 kilometer. Längs med kusten kommer du vandra förbi de enorma raukformationerna och Fårö Fyr. Du bör stanna till vid båda, ta in omgivningen och njuta av den unika plats du befinner dig på. Här kan du verkligen koppla av och uppskatta naturen.

Unika vandringar

Gotland är en ö som skiljer sig från resten av vårt land och ön trollbinder besökare om och om igen. Risken är att om du väl har varit där, kommer du vilja åka tillbaka igen. Med sin unika natur, flora och djurliv är en vandring på ön något du inte kan hitta någon annanstans. Åk dit specifikt för vandringen eller i kombination med ett besök i Visby och något av alla de årliga arrangemang som anordnas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *