Fördelar med att rida

Visste du att närmare en halv miljon svenskar ägnar sig åt ridning och att 90 % av dem är kvinnor? Ridsport har kommit att bli den näst största ungdomsidrotten i Sverige och den sjätte största sporten i landet totalt. De flesta som rider gör det för att de tycker det är roligt och för att de gillar hästar. På köpet får de flera goda hälsofördelar som de kanske inte tänkte på när de började.

Vi sitter mer och mer still i vår vardag och motion blir allt mer viktigt. Då passar ridning perfekt. För den ovana kan det låta motsägelsefullt då du under själva ridningen sitter ner på hästens rygg, men att rida är mycket mer ansträngande än att sitta framför till exempel en dator. Du kommer använda muskler du inte var medveten om att du hade och du kommer med största säkerhet ha en kraftig träningsvärk efteråt.

Fysiska effekter

Det allra viktigaste vid ridning är att ha en bra balans och detta fås genom en god bålstabilitet. Som tur är, är just bålen en av de muskelgrupper som får mest träning när du rider vilket innebär att ju mer tid du ägnar åt sporten, desto bättre kommer din balans bli. Det i sin tur kommer resultera i att du blir en bättre ryttare. En bra bålstabilitet leder även till bättre hållning överlag.

Även benmusklerna får sin beskärda del när du sysslar med sporten. Den som tror att ridning är en passiv sport kan inte ha mer fel. Ridning stärker kroppen rejält och ger dig motion. Du kommer märka, framför allt som nybörjare, att du kommer bli andfådd och svettas rejält. Du måste nämligen ha full kontroll över din kropp under hela ridningen och alltid vara beredd på att reagera snabbt i fall hästen gör något oväntat.

Positiva effekter på den mentala hälsan

Det är inte bara den fysiska hälsan som förbättras hos personer som ägnar sig åt ridning utan även den psykiska hälsan kan få sig ett ordentligt uppsving, bland annat genom minskad stress. Eftersom hästen kräver så pass mycket uppmärksamhet kan du inte låta dig tänka på andra saker utan måste lägga fullt fokus på hästen. Detta gör att du måste lägga dina vardagliga problem åt sidan för stunden och istället befinna dig här och nu.

Även ditt självförtroende kan utvecklas positivt när du sysslar med ridning. Hästen är ett stort djur och du måste alltid ha full kontroll över den. Det gör att du kommer utveckla ledaregenskaper och en hel del tålamod, något du kan ha användning för i livet utanför stallet. Du kommer även lära dig ta eget ansvar genom att ta hand om hästens skötsel och utrustning samt mocka boxen och rykta hästen.

Frisk luft

Ridning är en sport som ofta utövas utomhus vilket gör att du kommer få en hel del frisk luft i och med att du är ute med hästen. Under goda väderförhållande kommer du även få en hel del D-vitamin på köpet, vilket har bevisats minska risken för benskörhet på äldre dagar. För att maximera din upplevelse bör du ta dig bortanför stallets gränser och ge dig av på en ridtur ute i naturen.

Att vistas i naturen har visat sig vara en källa till avkoppling. Det har även goda effekter på stressade sinnen, precis som fysisk aktivitet och umgänge med djur. Att bege dig på en ridtur i till exempel skogen eller längs med en landsväg ger dig alltså tre stressreducerande aktiviteter på en och samma gång. Du kommer koppla av, stressa ner och vara högst närvarande. Mindfulness när det är som bäst, helt enkelt.

Vänskap

Vänskap är en viktig aspekt av ridning och en stor fördel som ofta kommer med sporten. Förutom att du kommer knyta starka band med din häst är chansen stor att du även kommer utveckla en vänskap med de andra personerna som befinner sig i stallet. Du vet att alla som är där delar samma intresse som du och ni kommer med största sannolikhet spendera mycket av er tid i stallet. Varför då inte göra det tillsammans?

Ridning som rehabilitering

Att använda ridning som rehabilitering går utmärkt, oavsett om rehabiliteringen är av fysisk eller psykisk karaktär. Den som ägnar tid med hästen kommer bygga både muskler och självförtroende och utveckla flera egenskaper som kan vara bra att ha i vardagen. Stressnivåerna kommer dessutom hållas låga och personen i fråga kommer behöva befinna sig i nuet. Vänskaper kan komma att utvecklas och vänskap är något som alla mår bra av.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *